smo

Sysmäläiskoulun rehtori ja vastuu omista asenteista

Olin 12-vuotias 1980-luvun puolivälissä. En tuolloin tiennyt olevani homo. Hahmotin asian muutamaa vuotta myöhmmin - josta kului vielä vuosikymmen, ennen kuin hyväksyin asian kokonaisvaltaisesti.

Oma murrosikäni oli maailmassa, jossa oli käynnissä paniikki etenkin homoihin liittyvästä aids-epidemiasta. Homot olivat seksuaalisesti kyltymättömiä koppalakkipäisiä nahkahomoja tai lespaten puhuvia sipsuttelijoita. Kaikki kunnia näihin kahteen ryhmään kuuluville - mutta itseäni en kyennyt samastamaan kumpiinkaan - joten en luonnollisestikaan voinut nähdä olevani homo.

Se vähä, mitä koulussa puhuttiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä oli yläasteella. Biologian kirjassa oli muutaman virkkeen mittainen kuvaus siitä, että pienellä määrällä ihmisiä seksuaalinen kiinnostus kohdistuu omaa sukupuolta oleviin. Terveystiedossa homoseksuaalisuus kuitattiin hyvin lyhyesti - viittaamalla sukupuolitauteihin. Lukion psykologiassa mainittiin lyhyesti eri teorioista homoseksuaalisuuden syntysyistä. Yhteistä kaikelle oli se, että ilmiö "ulkoistettiin": sellaista on tuolla jossain - kun "normaali" seksuaalisuus esitettiin enemmän läsnä olevana asiana. Homoseksuaalisuutta ei käsitelty lainkaan ihastumisen, rakastumisen tai parisuhteen näkökulmasta. 

Olisi hyvin todennäköisesti ollut toisin, jos tarjolla olisi nykyajan malliin tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Olisi ymmärtänyt omia (varhaisia) tuntemuksiaan ja voi ajatella, että nuoruus ja varhaisaikuisuus olisi ollut kohdallani kokonaisvaltaisempaa, eikä elämänvaihe, jonka kävin läpi tavallaan yksi osa pimeänä. Toisaalta, minua ei ole ainakaan homoudesta koskaan lapsena tai teininä kiusattu - kun olin ulkoistanut tuon osan itsestäni tyystin. Kukaan aikuinen ei olisi päässyt esittämään, että olisin provosoinut. Silti... vasta aikuisiällä pääsin opettelemaan sitä, mistä syntyy esimerkiksi parisuhde.

Ymmärrän, että aika oli eri. Enkä ole lainkaan katkera, koska oma tie on ollut opettavainen ja siihen on mahtunut lopulta paljon hyvää.

Surumieli kuitenkin kurkkii aina toisinaan, kun tällaisia nyt (Sysmän yhteinäiskoulussakin) nähtyjä tapauksia tulee ilmi - lähinnä miettiessäni heitä, jotka itse pyörittelevät päässään 12-vuotiaan Samin aikanaan pyörittelemiä asioita. Toisaalta, järki muistuttaa, että näistä asioista vihdoin puhutaan ääneen - asiahan on jo puoliksi hoidettu, kun keskustelua käydään. Niillä tämän päivän 12-vuotiailla hlbti-nuorilla on todennäköisesti Suomessa onneksi tallattavana aika paljon kepeämpi polku.

Peräänkuulutan kuitenkin Sysmän yhtenäiskoulun rehtorilta ja muilta vastaavassa asemassa olevilta vastuuta ja omien dinosauriiden ajalta periytyvien käsitysten päivittämistä.

Linkkejä taustaksi: 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/01/08/peruskoulun-rehtori-selittaa-ko...

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/13109f77-e28d-4c59-be38-6f48bd2733e3

https://ranneliike.net/uutiset/15196/huonosta-koulunkaynti-ilmapiirista-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

" asiahan on jo puoliksi hoidettu, kun keskustelua käydään."

Kun homous on normaalia niin mikä on tämä "asia" jota ei ole kokonaan hoidettu?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Moni asia on paremmin kuin ennen. Silti vielä on tällaisia aivopieruja surutta laskettelevia rehtoreita ja muitakin nuorten kanssa työtä tekeviä, joille homous edustaa vielä ilmiselvästi hämmentävää asiaa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Aloin nyt pohtimaan näitä viimeisimpiä otsikoita: "Sexpo suuttui huoralausunnosta: Saattoi häpäistä nuoret pitkäksi aikaa".

Onko Sexpon kanta nyt siis, että prostituutiossa on jotain hävettävää? Olen jotenkin saanut Sexposta käsityksen, että sen tavoitteisiin kuuluisi ennemmin tuomitsemisen hälventäminen kuin korostaminen, mutta kommentti antaa ymmärtää päinvastaista.

Ymmärrän rehtorin kommentit siltä osin, että jotkut homot tai lesbot korostavat seksuaalisuuttaan aivan valtavasti puheissaan, pukemissaan ja käytöksessään, toisin kuin lähes ketkään heterot. Ymmärrän sen toki markkinointinäkökulmasta, ettei heitä hetero-oletettaisi, mikä heidän tapauksessaan epäilemättä sulkee paljon kontaktimahdollisuuksia. Ymmärrettävästä syystä huolimatta markkinointi epäilemättä voi ärsyttää.

Toisinaan tuo korostaminen yhdistyy vielä kaikenlaiseen aktivismiin, minkä kiivas toitottaminen kouluympäristössä ei välttämättä saa kaikkien sympatiaa. Toki niitä aktivismin muotoja on monenlaisia muutenkin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Onko Sexpon kanta nyt siis, että prostituutiossa on jotain hävettävää?"

Ainakin melko suuri osa kansalaisista on sitä mieltä että jotain hävettävää siinä on.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Tuo "melko suuri osa kansalaisista" näyttäytyykin vähän homo-ongelmaisina.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Jonkun oikeus olla prostituoitu on yksi asia. Kyse on oikeudesta omaan valintaan.

Toinen asia on, että rehtori suoranaisesti "huorittelee" tietyllä tavoin pukeutuvaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos hutsumais-luonnehdintaa käytetään kiusaamisen absoluutiona niin ei oikein voi sanoa että Sexpo siitä kohistessaan tuomitsee prostitutiotuja.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miksi seksuaalinen suuntautumisen ilmoittaminen on niin tärkeää?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

En tiedä, miksi se jollekin on tärkeää. Se lienee henkilökohtainen kysymys.

Mutta jos rehtorin asemassa oleva vaikuttaja laskettelee nyt kuultuja käsityksiä ilmoille, niin siihen puuttuminen on tarpeen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ja hän laskettelee noita tökeröitä juttujaan julkisesti omista oppilaistaan. Hänellä on selvästi joku ongelma erilaisuuden kanssa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #10

#10

........ siis hän on itse erilainen :-( :-)

Toimituksen poiminnat