smo

Kouluilla mahdollisuus kertoa elämästä, jos vanhemmat vaikenevat

Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta ja seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvien teemojen esilläpitoa äänekkäästi kritisoiva Uuden Suomen puheenvuoroissa aktiivinen kirjoittaja julkaisi keskiviikkona (1.3.2017 klo 12.18) kirjoituksen otsikolla "Mitä ihmettä kouluissa tapahtuu ?". 

http://artojaaskelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232433-mita-ihmetta-kou...

Kirjoittaja kertoo 11-vuotiaan tyttärensä kertoneen "vastenmielisyyttä ja ahdistusta herättäneestä yllätyksestä 5-luokan äidinkielen tunnilla". Kyse oli äidinkielen tehtävästä, johon liittyi jatkuvaa verkossaoloa kuvaavan videon katsominen. Videossa oli muutaman sekunnin mittainen kohtaus, jossa kaksi naista suutelee keskenään.

Hän pohtii, "miten lesbojen suutelukohtaus liittyy äidinkielen opetukseen ja millä tarkoituksella tämmöisiä asioita tarjoillaan äidinkielen opetuksen yhteydessä". Kotona käydyssä keskustelussa tyttö kertoi kokeneensa "videon epämiellyttävänä ja ihmetteli, pitäisikö kaikkien käyttäytyä tuolla tavalla kuten koulussa opetetaan myös äidinkielen tunnilla".

Keskustelussa oli käynyt myös ilmi, että "jo jollain alemmalla luokalla oli näytetty homovideo, jossa kerrottiin kuinka homoja kiusataan ja annettiin homoutta suosiva kuva asiasta, niin kuin kaikkien olisi vaalittava homoutta".

Kirjoitin kyseisen blogin perään kommentin, jossa kerroin ymmärtäväni oikein hyvin tytön ahdistumista videolla suutelevista naisista - ja pohdin myös syitä ahdistumiseen. Kommenttini poistettiin. Viestini on kuitenkin tallessa (saatoin vielä tekstinlähetysikkunassa tehdä siihen pieniä muutoksia).

Minusta kyse on asiasta, jota on hyvä pitää esillä. Kouluilla on tärkeä tehtävä kertoa se, minkä vastuuttomat vanhemmat jättävät kertomatta tai kertovat ennakkoluulojensa vääristämänä. Siksi julkaisen kommenttini edellä olleen alustuksen kanssa. 

***

Ymmärrän oikein hyvin tytön ahdistumisen videolla suutelevista naisista. 

Edellinen sen valossa, että kotona vastuuttomat vanhemmat lienevät huolehtineet siitä, että pienen tytön päähän on rakennettu käsitys naisten välisen suudelman hirvittävyydestä. Lieneekö vähän peloteltukin tuonpuoleisessa odottavilla kohtaloilla tai muuta vastaavaa? Mene-tiedä.

Voin kuvitella, mitä tytön päässä on liikkunut. Videon nähdessään hän on ehkä kokenut toimineensa vanhempiensa tahtoa vastaan, suorastaan loukanneensa heitä. Ehkä hän on kokenut häpeää näkemästään, kun kodin asenteet ovat naisten välisiä suudelmia kohtaan kovin kielteiset. Ovatko ehkä naisen ja miehenkin välisiä suudelmia kohtaan kielteiset? 

On hyvä, että koulussa käsitellään avoimesti teemoja, joita joissain vastuuttomissa kodeissa jätetään käsittelemättä tai käsitellään ennakkoluuloisesti. 

Minua surettaa yksi ajatus: On olemassa sellaisia tyttöjä ja poikia, jotka varttuessaan huomaavat, että se, jonka kanssa haluaa elämänsä jakaa, voi löytyä vain omaa sukupuolta olevien joukosta - ja joillekin tällaiselle tytölle ja pojalle on annettu kotoa elämän evääksi ajatus, että se on väärin. 

Tuloksena on tragedia.

Jotkut selviävät siitä voittajanakin. Voittajia yhdistää se, että he ovat kyenneet kyseenalaistamaan vastuuttomien vanhempiensa ennakkoluuloiset käsitykset. Jos tytöllä tai pojalla on käsitys seksuaalivähemmistöjen olemassaolosta ja jonkinlainen kuva vähemmistöön kuuluvien lopultakin aika tavallisesta elämästä, niin se helpottaa asian käsittelyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Vanhempien tehtävä ei ole opettaa lapsiaan hyväksymään tai tuomitsemaan seksuaalinen poikkeavuus. Lapset oppivat nämä asiat aikanaan. Kun lapset kysyvät niin on tilaisuus kertoa. Nykyaikaisilla vanhemmilla ei ole mitään ongelmaa kertoa mistä tahansa seksuaalisuuteen liittyvästä asiasta kuten pornosta, huoraamisesta, BDSMstä, syrjähypyistä, maturboinnista, parinvaihdosta, homojen anaaliseksistä, pedofiileistä tai muusta mukavasta. On sitten eri asia miten kertominen ajoittuu.

Moni lapsi kasvaessaan tulee edelleen pitämään seksuaalusta poikkeavuutta epänormaalina tai vähintäänkin outona. Näin kävi itselleni. Aivan sama mitä minulle olisi kotona opetettu. Kasvaessa kukin lopulta muodostaa käsityksensä aivan itse. Ja käsityksistä ja laeista riippumatta tulee poikkeavia aina olemaan.

On turhaa yrittää pakottaa ketään mihinkään, homoa heteroksi tai homoa oudoksuvaa homomyönteiseksi. Se on hukkaan heitettyä änkyröintiä.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Olennaista ei ole pyrkiä muuttamaan ketään mistään miksikään. Ei kielteiseksi eikä myönteiseksi. Olennaista on oppia ymmärtämään, ja sitä kautta hyväksymään tai edes sietämään.

Juuso Hämäläinen

Ihan ok näin. Ajoitus on tärkeää. Liian nuori ei välttämättä edes halua tietää kaikesta tässä aiheessa.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #3

Siksi onkin tärkeää, että aihe on esillä nuoren kehitystasoon sopivalla tavalla.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Moni lapsi kasvaessaan tulee edelleen pitämään seksuaalusta poikkeavuutta epänormaalina tai vähintäänkin outona. Näin kävi itselleni. Aivan sama mitä minulle olisi kotona opetettu."

Aliarvioit kasvatuksen vaikutuksen. Saako kysyä, että mitä opetettiin?

Ja lapset pitävät monia asioita ihmisen piirteitä epänormaaleina ja tarttuvat niihin herkästi mutta tärkeintä on se, että miten he oppivat kasvamaan noista ennakkoluuloista irti.

"On turhaa yrittää pakottaa ketään mihinkään, homoa heteroksi tai homoa oudoksuvaa homomyönteiseksi. Se on hukkaan heitettyä änkyröintiä."

Kuitenkin varmaan hyväksyt sen, että koulun tarkoitus on opettaa ettei kohdella toisia eri lailla iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella?

Arto Jääskeläinen

@Sami Mollgren
""Edellinen sen valossa, että kotona vastuuttomat vanhemmat lienevät huolehtineet siitä, että pienen tytön päähän on rakennettu käsitys naisten välisen suudelman hirvittävyydestä.""

Älä arvaile valheita.
Äläkä syytä kotiani vastuuttomaksi.
Kirjoitit tämän blogisi syyttääksesi minua.
Olenko koskaan kohdellut sinua huonosti, että teet näin ?
Suosittelin kommenttiasi 2.

Sinun täytyy ymmärtää, että lapsen tuntema vastenmielisyys on luonnollinen reaktio ilman että sitä opetetaan.
Ahdistus tulee sosiaalisesta paineesta, ei voi kommentoida tuntemustensa mukaan kun muutkaan ei kommentoi luokassa, ajattelee olevansa yksin ja väärässä.

Muuten kaikkea hyvää sinulle ja Jopo-kaverille (en tietenkään laita nimiä tänne).

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Sinun täytyy ymmärtää, että lapsen tuntema vastenmielisyys on luonnollinen reaktio ilman että sitä opetetaan.
Ahdistus tulee sosiaalisesta paineesta, ei voi kommentoida tuntemustensa mukaan kun muutkaan ei kommentoi luokassa, ajattelee olevansa yksin ja väärässä."

Jos kaikki lapset reagoivat vastenmielisesti luonnostaan niin miten siitä voi syntyä sosiaalinen paine? Ovatko koulun kaikki lapset hiljaa näistä asioista koko ajan? Ei kuulosta alakoululta ollenkaan.

Kyllä tämä pahasti viittaa siihen, että vastenmielisyys on kotoa opittu.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Ei ole mitään perusteita olettaa, että lapsen tuntema vastenmielisyys tässä olisi "luonnollista" tai paremminkin itsestään syntynyttä. Sellaiset tunnot ovat oppimisen tulosta - ja päätellen jo pitkään jatkuneista ulostuloistasi, opin lähdettä ei tarvitse kaukaa hakea.

Minusta on vastuutonta olla antamatta lapselle eväitä moninaisuuden ymmärtämiseen ja hyväksymiseen. Tai pyrkiä estämään mahdollisuuksia tutustua moninaisuuteen. Haluaisin saada sinut käsittämään, että kielteinen asenteesi seksuaalista ja sukupuolista moninaisuutta ja siitä kertomista kohtaan on haitaksi. Sekä läheisillesi että laajemminkin, sillä tuothan asenteesi esiin julkisella foorumilla.

Minä en toimi niin tai näin siksi, että minua olisi kohdeltu huonosti tai hyvin. Minä toimin tietyllä lailla havaitessani vääryyttä ja sellaisia tekoja, jotka voivat olla haitaksi.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Arto hyvä!

Kirjoitat: "Ahdistus tulee sosiaalisesta paineesta, ei voi kommentoida tuntemustensa mukaan kun muutkaan ei kommentoi luokassa, ajattelee olevansa yksin ja väärässä."

Etkö edes ymmärrä, mitä olet tekemässä tyttärellesi, koska sinun antamasi mallin ja tuntemuksiesi mukaanhan hän kommentoi - lapsi kun on.

Myöhemmin kasvaessaan hän joutuu kuitenkin vääjäämättä kohtaamaan oikean elämän ja siihen kuuluvia erilaisia elementtejä. Jos kasvatat hänet nyt lapsena tuntemaan vastenmielisyyttä luonnollisia asioita kohtaan, niin teet hänelle karhunpalveluksen.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Pahoitteluni blogistille mutta pakko laittaa tänne Arto Jääskeläiselle vielä viesti, joka liittyy tämänkin blogiin. Jääskeläinen bannasi poistettuaan täysin asiallisen viestin ja perään valehteli sen sisällöstä ja kiitti keskustelusta. Onnea valitsemallesi tielle täysin yksipuolisena keskustelun kävijänä.

Toisaalta kiitos siitä, etten pysty enää ihmeellisiin väittämiisi puuttumaan. Jää aikaa muuhun.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Kappas vain, on näköjään minunkin samansuuntainen kommenttini poistettu.

Mutta antaa olla, mikäpä minä olen neuvomaan ketään kasvatuksessa. Omat lapseni onneksi vaikuttavat paljon täyspäisemmiltä kuin isänsä, vaikka murkkuiässä ovatkin. :)

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Joskus on tarpeen yrittää kasvattaa kasvattajiakin. Lasten edun nimissä.

Palaan vielä kotiin ja kasvattajuuteen.

Vanhempien voisi odottaa pyrkivän purkamaan lapsen kanssa ahdistusta herättäviä asioita - tässä tapauksessa naisten välistä suudelmaa - mikä siinä herättää ahdistusta? Sitten on eväitä käydä asiaa läpi siten, että ahdistusta saadaan hillittyä.

Ongelma toki syntyy, jos käsittelyä vaativa asia asia ahdistaa vanhempia itsejään. Lapsi helposti vaistoaa tämän ja oppii vanhempiaan kohtaan myötätuntoisena ahdistumaan itsekin. Näin palot periytyvät.

Vanhempien olisi hyvä pyrkiä käymään omat mörkönsä läpi.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Voi myös olla, että Jääskeläinen on itse keksinyt koko ahdistumisjutun. Tai sitten tyttö on kertonut asian juuri sillä tavalla kuin tietää isänsä haluavan sen kuulla.

Joka tapauksessa Jääskeläisen oli eilen tärkeää saada ihmisten huomiota muualle voimaan tulleesta avioliittolaista.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hyvä, että tasa-arvoinen avioliittolaki meni läpi. Mutta ei tämä tietenkään tähän jää. Moniavioliitot jne.. odottavat vuoroaan. Kyllä hekin tarvisevat samat oikeudet. Uskon pappien tietenkin vihkivän osan heistäkin.

Luottamuksesi kouluun on ylimitoitettu. Jos palstalla esiintyvät opettajat edustavat hyvää otosta, niin tasapuolisen opetuksen voi heittää romukoppaan. Minulla ei ole mitään hyvää sanottavaa toistaiseksi mistään suomalaisissa kouluissa. Ehkä muutamista yksittäisistä henkilöistä sentään.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

En suoranaisesti ilmaissut luottavani koululaitokseen tässä asiassa. Sen sijaan toin esiin sen, että kouluilla on mahdollisuus tarjota lapsille sellaista tietoa, josta esimerkiksi joissain kodeissa halutaan vaieta tai esittää ennakkoluulojen läpi filtteröitynä.

Petteri Hiienkoski

Koulujärjestelmä tulisi uudistaa.

Vastaako ajatus siitä että julkisin varoin pitäisi koko kansalle syöttää samaa tuubaa ei vastaa moniarvoiseksi ja monimuotoiseksi muuttuneen yhteiskunnan todellisuutta?

Julkisen koulun tehtävä on palvella perheiden tarpeita. Koulu toimii sillä mandaatilla minkä vanhemmat sille antavat. Julkisen vallan velvollisuus on sen takia lisätä vaihtoehtoja ja valinnanvapautta perheille.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olisin laajemminkin huolissani AA:laisten lapsista. Tässä katkelma Pasi Turusen tekstistä:

"Tulevaisuudessa on entistä tarkemmin huolehdittava vanhempainoikeuksista sekä siitä, että lapset eivät koulussa joudu kiusattavaksi sen vuoksi, että heidän vanhempansa pitävät kiinni avioliitosta miehen ja naisen liittona."

http://aitoavioliitto.fi/artikkelit/aito-avioliitt...

Mitä ihmettä nämä tyypit puhuvat lapsilleen?

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Jääskeläisen logiikka tuntuu olevan: heterot suutelee - rakkautta/aitoa, homot suutelee - tyrkytystä/aivopesua.

Minusta on loistavaa, että kouluissa opetetaan erilaisuuden hyväksymistä. Jos kotona kasvatus perustuu tiettyjen ihmisryhmien demonisointiin, koulu on hyvä tasapainottava tekijä.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Itse olen perushetero, kahden teini-ikäisen pojan vanhempi ja homon sisko. Aivan mahtavaa, jos koulussa opetetaan hyväksymään erilaisuutta.

Olet sitten homo tai hetero, suurin osa valveillaoloajasta on normaalia arkielämää. Homotkin käyvät töissä, ruokakaupassa, harrastuksissa. Maksavat laskuja, kirjoittelevat Puheenvuoroon. Homo-veljeni ei mieti mitä minä teen mieheni kanssa makuuhuoneessa, enkä minä mieti mitä hän tekee.

Sellaista maailmaa missä on ihan ok olla niin homo kuin heterokin toivon omille lapsilleni. Ja koulu on suuressa roolissa sen maailmankuvan rakentamisessa.

Toimituksen poiminnat