Kouluilla mahdollisuus kertoa elämästä, jos vanhemmat vaikenevat

Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta ja seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvien teemojen esilläpitoa äänekkäästi kritisoiva Uuden Suomen puheenvuoroissa aktiivinen kirjoittaja julkaisi keskiviikkona (1.3.2017 klo 12.18) kirjoituksen otsikolla "Mitä ihmettä kouluissa tapahtuu ?". 

http://artojaaskelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232433-mita-ihmetta-kou…

Kirjoittaja kertoo 11-vuotiaan tyttärensä kertoneen "vastenmielisyyttä ja ahdistusta herättäneestä yllätyksestä 5-luokan äidinkielen tunnilla". Kyse oli äidinkielen tehtävästä, johon liittyi jatkuvaa verkossaoloa kuvaavan videon katsominen. Videossa oli muutaman sekunnin mittainen kohtaus, jossa kaksi naista suutelee keskenään.

Hän pohtii, "miten lesbojen suutelukohtaus liittyy äidinkielen opetukseen ja millä tarkoituksella tämmöisiä asioita tarjoillaan äidinkielen opetuksen yhteydessä". Kotona käydyssä keskustelussa tyttö kertoi kokeneensa "videon epämiellyttävänä ja ihmetteli, pitäisikö kaikkien käyttäytyä tuolla tavalla kuten koulussa opetetaan myös äidinkielen tunnilla".

Keskustelussa oli käynyt myös ilmi, että "jo jollain alemmalla luokalla oli näytetty homovideo, jossa kerrottiin kuinka homoja kiusataan ja annettiin homoutta suosiva kuva asiasta, niin kuin kaikkien olisi vaalittava homoutta".

Kirjoitin kyseisen blogin perään kommentin, jossa kerroin ymmärtäväni oikein hyvin tytön ahdistumista videolla suutelevista naisista – ja pohdin myös syitä ahdistumiseen. Kommenttini poistettiin. Viestini on kuitenkin tallessa (saatoin vielä tekstinlähetysikkunassa tehdä siihen pieniä muutoksia).

Minusta kyse on asiasta, jota on hyvä pitää esillä. Kouluilla on tärkeä tehtävä kertoa se, minkä vastuuttomat vanhemmat jättävät kertomatta tai kertovat ennakkoluulojensa vääristämänä. Siksi julkaisen kommenttini edellä olleen alustuksen kanssa. 

***

Ymmärrän oikein hyvin tytön ahdistumisen videolla suutelevista naisista. 

Edellinen sen valossa, että kotona vastuuttomat vanhemmat lienevät huolehtineet siitä, että pienen tytön päähän on rakennettu käsitys naisten välisen suudelman hirvittävyydestä. Lieneekö vähän peloteltukin tuonpuoleisessa odottavilla kohtaloilla tai muuta vastaavaa? Mene-tiedä.

Voin kuvitella, mitä tytön päässä on liikkunut. Videon nähdessään hän on ehkä kokenut toimineensa vanhempiensa tahtoa vastaan, suorastaan loukanneensa heitä. Ehkä hän on kokenut häpeää näkemästään, kun kodin asenteet ovat naisten välisiä suudelmia kohtaan kovin kielteiset. Ovatko ehkä naisen ja miehenkin välisiä suudelmia kohtaan kielteiset? 

On hyvä, että koulussa käsitellään avoimesti teemoja, joita joissain vastuuttomissa kodeissa jätetään käsittelemättä tai käsitellään ennakkoluuloisesti. 

Minua surettaa yksi ajatus: On olemassa sellaisia tyttöjä ja poikia, jotka varttuessaan huomaavat, että se, jonka kanssa haluaa elämänsä jakaa, voi löytyä vain omaa sukupuolta olevien joukosta – ja joillekin tällaiselle tytölle ja pojalle on annettu kotoa elämän evääksi ajatus, että se on väärin. 

Tuloksena on tragedia.

Jotkut selviävät siitä voittajanakin. Voittajia yhdistää se, että he ovat kyenneet kyseenalaistamaan vastuuttomien vanhempiensa ennakkoluuloiset käsitykset. Jos tytöllä tai pojalla on käsitys seksuaalivähemmistöjen olemassaolosta ja jonkinlainen kuva vähemmistöön kuuluvien lopultakin aika tavallisesta elämästä, niin se helpottaa asian käsittelyä.

samimollgren
Sitoutumaton Helsinki

Helsinkiläinen, näköjään jo keski-ikäinen, tilanteen mukaan konservatiivinen tai liberaali homo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu